dinsdag 30 december 2014

Een KNALLEND nieuwjaar!

Hallo allemaal,
ook vandaag begin ik weer met een hele goedemorgen!
We beginnen nu toch aan het aftellen van de laatste uurtjes van 2014.
Dag 364 van de Gregoriaanse kalender, 
en op deze dag wil ik jullie graag een creatie laten zien die ik voor dit tijdstip van het jaar heb gemaakt en waar ik de komende dagen nog wel wat plezier van zal hebben!
Deze olijke dame met een klok in haar handen die 12 uur, het einde van het jaar, aangeeft en het begin het nieuwe.
Afgewerkt met wat winterse accenten, gewoon leuk en gezellig om neer te zetten toch?
Voor mij het laatste bericht dit jaar op het WLVC morgen sluit Plony dit "vintage" jaar met jullie af en hopelijk zien we jullie dan nog eventjes terug.
Maar voor ik jullie laat gaan, wil ik jullie toch nog iets wijzer het nieuwe jaar in sturen met een paar leuke bijpassende WIST JE DATJES:

Wist je dat Oudejaarsavond ook wel Silvester of Silvesteravond wordt genoemd?  Deze avond is vernoemd naar de heilige paus Silvester. Voor mij klinkt oudejaarsavond toch beter…..Oudejaarsavond is de vooravond om het Nieuwe jaar in te luiden volgens de Christelijke kalender.

Wist je dat het Chinese Nieuwjaar vroeger 15 dagen duurde? Tegenwoordig is dat een week. Het Chinese Nieuwjaar valt op een andere dag dan ons Nieuwjaar. Het Chinese Nieuwjaar valt jaarlijks op een andere datum, maar altijd tussen 21 januari en 20 februari. Voordat het Nieuwe jaar kan beginnen moet het oude worden afgesloten. Schulden worden betaald, het huis wordt schoon gemaakt, een bezoek aan de kapper en nieuwe kleding zijn hier onderdeel van.

Wist je dat het vuurwerk afsteken ook een reden heeft? De reden is om de geesten van de overledenen en de demonen te verjagen. Vroeger gebeurde dit verjagen met veel kabaal. Nu is het niet anders met het knallen van het vuurwerk.

Wist je dat er bijzonder aansprekende spotjes gemaakt worden om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren bij het afsteken van vuurwerk? Denk hierbij aan  spotjes met als tekst “Je bent een rund als je met vuurwerk stunt”. Deze slogan is in 1989 bedacht. Later werd er voor een hardere aanpak gekozen door onder andere het tonen van vuurwerk slachtoffers.

Wist je dat het verbranden van kerstbomen ook een Nieuwjaars traditie is? De Nieuwjaarsvuren die je nu ziet als kerstboomverbrandingen moesten het Oude jaar vernietigen en de komst van het licht moest het Nieuwe jaar onderstrepen.

Wist je dat vroeger vooral geld gegeven werd op 1 januari? Toen het geld geven uitliep in bedelen en het verkopen van de beste wensen……schoorsteenvegers, vuilnisophalers, straatvegers enzovoort verkochten hun Nieuwjaarswensen liep het uit de hand en stopte men hiermee. Nu wensen we iedereen het beste en ontvangen we die wensen ook terug.

Ik wens jullie nog een hele fijne dag, misschien al oliebollen bakkend of nog even de boodschapjes in huis halend voor de komende visite.
Ook namens de rest van het DT,
graag tot morgen!
Liefs Jacomijn


6 opmerkingen:

 1. Een 'warme' creatie, super!!!
  Leuke weetjes...:-)
  Creatieve groetjes, Gaby

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een prachtige creatie heb je ervan gemaakt Jacomijn. Weer leuke weetjes.
  Jullie ook een fijne jaarwisseling en dat het een creatief 2015 mag worden.

  Groetjes, Astrid.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Romantische,gezellige creatie Jacomijn !
  Wens iedereen een fijne jaarwisseling !!
  Lieve Groeten Doris

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Romantisch met dat theelichtje! Mooi gedaan!
  Fijne jaarwisseling!
  xxx Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een gezellige en mooie laatste creatie van jou Jacomijn, het nieuwe jaar word met jou gezellig ingeluid en is leuke inspiratie voor ons. Nog 1 dag en dan is het jaar alweer voorbij, hopelijk gaan we een gezond en creatief jaar tegemoet.
  Groetjes Ellie

  BeantwoordenVerwijderen